ElsäkerhetPlugga till elektriker

Studera till elektriker

Studera till elektrikerAtt vara elektriker innebär ett praktiskt och varierande arbete när folk ska anlita elfirmor. Om du har ett intresse för teknik, är en problemlösare och är noggrann kan elektriker vara en passande yrkestitel för dig.

Men innan du kan bli en yrkesverksam elektriker behöver du studera. Det finns flertalet vägar att gå om du har bestämt dig för att det är elektriker du ska bli. I det här inlägget får du information om hur du kan utbilda dig till elektriker både som ungdom och i vuxen ålder.

På gymnasiet
Du kan redan som tonåring ta ett gott steg på vägen till att bli elektriker genom att söka dig in på el och energiprogrammet med inriktningen elteknik på gymnasiet. Programmet finns att läsa på de flesta gymnasieskolor vilket innebär att du har stora chanser att komma in på programmet så länge som du är behörig. Det är en 3-årig utbildning och du får bra grundläggande kunskaper som är användbara när du sedan beger dig ut i arbetslivet och börjar gå som lärling hos ett elektrikerföretag.

På vuxenskola
Det är aldrig för sent att skaffa sig en utbildning inom det område du är intresserad av att arbeta med i framtiden. Du kan studera till elektriker även om du har dina gymnasieår långt bakom dig. Vill du studera till elektriker i vuxen ålder kan du läsa motsvarande utbildning på vuxenskolor såsom Komvux. Det finns även bra utbildningar på yrkeshögskolan. Fördelen med att studera i vuxen ålder är att du själv kan bestämma i vilken fart du vill studera och om du vill göra det på distans eller i klassrum.

Efter utbildningen
När du har gått klart den teoretiska utbildningen behöver du gå som lärling innan du kan bli en behörig elektriker. När du har en godkänd utbildning bakom dig samt har gått färdigt dina lärlingstimmar utfärdar elbranschens centrala yrkesnämnd ett yrkesbevis som styrker att du är en behörig elektriker. Det är viktigt att du går färdigt din lärlingstid och har en utbildning för att du ska få jobb som elektriker.

Framtiden för en utbildad och behörig elektriker ser väldigt ljus ut då yrket har goda framtidsutsikter. Dessutom får du rätt bra betalt som elektriker. Genomsnittslönen för en behörig elektriker ligger på ungefär 33 000 kronor.

Många har flyt och får jobb på det företag de har gått lärling hos. Men ibland kan du behöva söka dig vidare till andra företag. Men i och med att du har gått dina lärlingstimmar har du förhoppningsvis bra referenser som gör det betydligt enklare för dig att få jobb.