Badrumsrenovering

Utnyttja ytorna i ett litet badrum

Storleken på ett badrum kan variera rejält, men allra minst behövs plats för handfat, toalett, och dusch eller badkar. Därtill vill de flesta gärna ha någon form av förvaring av toalettartiklar och dylikt, samt utrymme att bekvämt kunna röra sig i badrummet. Ett badrum i modell mindre kan därför vara svårt att vänja sig vid. Det gäller att tänka effektivt och utnyttja alla de ytor som faktiskt finns tillgängliga i badrummet.

Att tänka på vid renovering
Om du ska utföra en renovering av ett mindre badrum har du ett bra läge att fundera över planlösningen. Om du anlitar hantverkare kan du planera badrummet i samråd med denne, och du kan också söka råd från någon annan sakkunnig. Att leta inspiration i inredningskataloger, på internet och hos människor du känner som har små badrum är också en bra idé för att få en uppfattning om hur planlösningen kan se ut.

Har du ett badkar som tar upp mycket utrymme är det ett utmärkt tillfälle att byta ut det mot en dusch. En dusch får plats i ett hörn och med en enkel glasvägg eller glasdörrar som kan vikas in mot väggen när duschen inte används vinner du mycket ledig yta. Vill du absolut ha ett badkar kan en mindre variant vara en idé.

Tänk på vad du kommer att behöva och vilja ha i badrummet även efter renoveringen. Ett enkelt handfat tar mindre plats än ett handfat med skåp eller lådor undertill, men med det senare alternativet sparar du utrymme eftersom du inte behöver ställa in ett skrymmande skåp eller sätta upp hyllor någon annanstans i badrummet. H

Karva trä - Renovera

a också i åtanke hur du kommer att röra dig i badrummet. Att utnyttja rummets hörn sparar plats, men att förpassa alla badrummets grejer till hörnorna kommer bara att göra att badrummet känns klaustrofobiskt oavsett hur mycket golvyta det frigör – kolla pris badrumsrenovering.

Att inreda ett litet badrum
När du inreder ett litet badrum är det smart att utnyttja väggar och de ytor som inte används. Spegelskåp eller vask med förvaringsmöjligheter undertill slår två flugor i en smäll. Behöver du mer förvaring så är vägghyllor bra alternativ som inte tar upp särskilt mycket plats. Du kan hänga upp dem ovanför handdukskrokarna eller toaletten för att fortsätta utnyttja utrymmen som redan används. Se bara till så att ingen riskerar att slå huvudet i dem.

Med hjälp av fina lådor eller korgar kan du även använda tomma ytor som ovanpå handfatet, toaletten eller badkarskanten för att förvara saker som tandkrämstuber, toalettrullar och schampoflaskor. Kanske finns även plats för mer skrymmande saker under badrumsskåpet. Reservlager av toalettartiklar kan också förvaras i något annat rum nära badrummet.

Vill du få badrummet att kännas större gäller de klassiska råden: ljusa färger, bra belysning och stora speglar.